Właściwości zdrowotne pokrzywy

Pokrzywa to niepozorna roślina, która zazwyczaj kojarzy się z odczuciami pieczenia i wysypką, występującymi po dotknięciu. Posiada jednak wiele właściwości wpływających na zdrowie, a także urodę. Na co pomaga pokrzywa? Jak zbierać świeżą pokrzywę i ją spożywać? 

Jakie właściwości zdrowotne ma pokrzywa? 

Pokrzywa jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych, dzięki obfitości w witaminy, takie jak A, C, B2, B5, K. Posiada także wiele składników mineralnych – wapń, żelazo magnez, fosfor, potas, sód, jod, krzem, dzięki którym posiada działanie prozdrowotne. Właściwościami, którymi się wyróżnia, określa się przede wszystkim:

  • wspomaganie leczenia chorób kości i stawów, 
  • wspieranie odporności, 
  • redukuje stanów zapalnych,
  • działanie przeciwbólowe, 
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • łagodzi dolegliwości trawienne, 
  • wykazywanie działań przeciwhistaminowych.

Pokrzywa korzystnie wpływa także na włosy, skórę i paznokcie, dlatego często można ją znaleźć w składzie suplementów diety. Sprawdzi się w przypadku przemywania naparem cery trądzikowej, łagodząc stany zapalne oraz działając bakteriobójczo. Ponadto naturalne płukanki sprawiają, że włosy i paznokcie stają się mocniejsze i bardziej sprężyste. Picie pokrzywy ma także wpływ na porost włosów i może pomóc z problemem ich wypadania. 

Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy 

Stosowanie pokrzywy nie jest jednak rozwiązaniem dla każdego. Nie zaleca się spożywania jej przede wszystkim w chorobach dotyczących dróg rodnych, w tym nowotworów, mięśniaków, cyst oraz częstych krwawień. Ponadto na pokrzywę powinny uważać osoby, które posiadają wysoki poziom żelaza we krwi, diabetycy oraz cierpiący na choroby nerek. Skonsultować przyjmowanie pokrzywy z lekarzem, powinny natomiast osoby po niedawno przebytych zabiegach chirurgicznych oraz kobiety w ciąży. 

Jak zbierać pokrzywę?

Pokrzywa powinna być zbierana w kwietniu i maju, ponieważ w tych miesiącach jest najbardziej wartościowa. Zbiory powinny być natomiast zakończone wraz z jej zakwitnięciem. Najlepszym rozwiązaniem, będzie skorzystanie z rośliny, rosnącej z dala od ruchliwych dróg i zanieczyszczeń powietrza. 

Zbieranie pokrzywy powinno opierać się na zebraniu od 4 do 6 górnych liści rośliny. Pomocne mogą okazać się także rękawiczki, które uchronią przed ewentualnym poparzeniem skóry i uniknięciem nieprzyjemnego szczypania. Zebrane liście pokrzywy należy dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie osuszyć. Pokrzywę najlepiej zostawić w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu do wysuszenia. Tak przygotowane liście pokrzywy, przechowywać można w słoikach lub szczelnych pojemnikach.

Formy spożycia pokrzywy 

Najpopularniejszą formą spożycia pokrzywy jest wykonanie naparu i spożywanie go w formie płynnej. W tym celu suszoną lub świeżą pokrzywę zalewa się gorącą wodą. Innymi formami spożycia pokrzywy, są m.in. sok z pokrzywy, syrop, zupa oraz miód.