Arbuz króluję jako letnia przekąska i nic dziwnego, doskonale smakuję, ale również nawadnia organizm. Jedzony zazwyczaj w kawałkach, może stać się również sprawdzonym składnikiem sałatek, sorbetów, a nawet potraw wykonanych na grillu. Oto sprawdzone przepisy z wykorzystaniem arbuza.
Sprawdzone sposoby na arbuza
Kawon, nazywany częściej arbuzem jest słodki, soczysty i delikatny. Doskonale sprawdza się jako letnia przekąska, jedzony bezpośrednio po pokrojeniu. Arbuza jednak można przygotować na wiele sposobów w towarzystwie różnych dodatków. Doskonałym rozwiązaniem jest dodanie go np. do lemoniady z cytryną lub wykorzystanie jako dodatek do drinków. Ponadto przyrządzić z niego można sałatki, przetwory, a nawet kiszonego arbuza. Dla osób, które uwielbiają nowe smaki, polecamy:
Grillowany arbuz
Grillowany arbuz to doskonała propozycja na lekki posiłek w letnie wieczory. Do jego przygotowania, oprócz arbuza, potrzebna będzie marynata, wykonana z miodu i soku cytryny (w proporcji 3 łyżki miodu-3 łyżki soku z cytryny). Ponadto dodać można ulubione przyprawy, takie jak cynamon czy tymianek. Nasmarowany marynatą arbuz, należy grillować około 8 minut z każdej strony.
Przetwory z arbuza
Dla miłośników arbuza, którzy pragną zatrzymać jego letni smak, doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie konfitury. Przygotowanie opiera się na wydrążeniu miąższu arbuza oraz usunięciu pestek. Kilogram arbuza należy zasypać 700 g drobnego cukru i odstawić na około 2 godziny. Po upływie czasu należy dodać łyżkę cukru waniliowego i smażyć na małym ogniu do momentu zeszklenia. Przetwory przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy i poddajemy procesowi pasteryzacji.
Letnia sałatka z arbuzem i serem feta
W upalne, letnie dni doskonałym rozwiązaniem są przygotowane lekkie sałatki z dodatkiem owoców. Można je traktować zarówno jako dodatek do innych potraw, jak i lekką przekąskę. Do przygotowania, potrzebujemy składników, takich jak świeża mięta, tymianek, sól, pieprz, około 2 łyżeczek soku z cytryny, łyżka oleju, pestki słonecznika, garść rukoli, 70 g sera feta oraz około 170 g arbuza pozbawionego skórek. Następnie umytą rukolę łączymy z pokrojonym w kostkę serem feta i arbuzem. Podsmażony lekko na suchej patelni słonecznik dodajemy do sałatki i polewamy ją sosem z oleju, soku z cytryny, przypraw oraz drobno posiekanej mięty.